ITQAN | U_RED | MULTIMEDIA. Powered by Blogger.

Wednesday, February 23, 2011

MELAYU OH MELAYU...

“Pada dasarnya, orang Melayu adalah pemalas, orang cina adalah pencuri. Dan orang India adalah pemabuk; namun masing-masing dalam kelompok pekerjaan khususnya, murah dan cekap apabila betul-betul diawasi.”

-C.G. Warnford-Lock, 1970, Mining in Malaya for Gold and Tin.

Melayu bangsa pemalas. Itu orang putih kata. C.G. Warnford merupakan seorang orientalis.

Ada yang rajin, seperti kelompok nelayan, petani dan pesawah yang saban hari tekun bekerja. Namun, mereka berpikiran sejengkal macam mata kail kerana hanya mengikut skema pekerjaan tanpa berdaya maju.

Melayu bangsa bumiputra. Melayu kaum konstitusi. Justru itu, Melayu lebih suka bergantung, tidak mandiri, makan disuap. Melayu hanya setakat bekerja bawah orang dan selesa berkampung ramai-ramai di bawah ketiak kerajaan, tidak cenderung membina kerjaya sendiri apatah lagi mengurus kerjaya orang. Melayu hamba yang mengikut kata kapitalis kelas atas.Pelajar Melayu kuat tidur (kerana cepat bosan mengaji katanya) lantaran tidak menyemangati falsafah pendidikan negara (yang memang tidak diperhayati oleh kerajaan sendiri pun). Sebaik habis kelas terus masuk tidur atau menyambung angan, sementara menunggu minggu peperiksaan, sementara menunggu hari konvo, sementara tiada tugas membuat resume. Melayu menjadi mangsa sistem pendidikan orang putih yang membengongkan. Kesannya, Melayu semakin hilang daya ta’kulnya.

Melayu bangsa penagih politik sarkas (meminjam Nobisha) dan politik pragmatis-realis, politik yang kosong daripada makna humanitarian seta nilai-nilai ruhaniy samawi. Mungkin boleh juga disebut sebagai politic-centric. Setiap hari Melayu menghabiskan masanya dengan berlawan sesama sendiri. Pilihanraya bermula berma’na gelanggang free fight peringkat final mulai dibuka. Pihak sini menyerang, pihak sana bertahan. Begitulah sebaliknya. Kanak-kanak Melayu pada hari ini pun tahu dan biasa dengan kalimah-kalimah seperti BN, PKR, PAS, ia manjadi perbualan dalam kalangan mereka malah merupakan budaya hiburan baharu di tanah air kita.

Melayu hilang arah. Tembak budak kecil, buang anak kecil dan berlambak salahlaku sosial lain. Harian Metro tidak pernah kekeringan berita. Melayu hina dan dihina oleh Melayu juga di media. Pemuda Melayu merupakan bidan lahirnya istilah rempit dan merempit. Gadis Melayu pula gilakan mat indon, mat bangla. Mungkin kerana pemuda Melayu semuanya malas lalu ia mengurangkan macho, lebih baik pilih mat bangla dan indon yang rajin bekerja.

Di tanah tumpah darah moyang Tuah, Melayu terhina di hadapan semua kaum terutama Cina dan India sedangkan bangsa-bangsa itu tidak lebih daripada sekadar kaum pendatang dan Melayu pula tuan.

Ada orang Melayu dengan bersemangatnya berkata ,“takkan Melayu hilang di dunia!”. Memang, Melayu ada banyak lagi dan sentiasa bertambah bilangannya sama ada di Indonesia, Malaysia, Brunei dan seluruh nusantara. Di Pattani pun masih ada walau tertindas dan tampak kian berkurangan.

Melayu tidak akan hilang jasad dan keturunannya, cuma hilang ruh dan citra aslinya. Dunia berkembang membawa modeniti dan modenisme malah sudah pun pascamodenisme ketika ini. Baratlah pemacunya selaku kuasa dunia utama. Padangan alam Barat mendominasi dunia, mempengaruhi budaya serata bangsa dan agama. Melayu-Islam termasuk sama.

Melayu hari ini ialah Melayu yang keliru, kabur, tercari-cari identiti. Kita mahu Melayu yang bagaimana, Melayu gaya siapa? Zaid Ibrahim? Ibrahim Ali? Mahathir Mohamad? Melayu UMNO? Melayu PAS? Atau Melayu Al-Attas? Melayu pening.

Melayu menderita penyakit kekacauan identiti. Melayu tak suka memakai baju telok belanga dan baju kurung.

Melayu tak ingin pun mencari dirinya yang terkenal perkasa pada suatu hari.

Melayu tak pernah pun menyelak Sulalatus Salatin yang dibawa susah-payah intipatinya dari Goa.

Melayu masa kini sedang meniti hari-hari sepi. Entah apa nasib Melayu di hari muka?

Melayu benar-benar kehilangan saktinya!Ada Juga Orang Kata Ummah Melayu Kuasa Baru Dunia Abad ke-21

No comments:

About This Blog

  © Blogger template Brownium by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP